Mijn Blog

0

Als trainingsacteur ben ik met grote regelmaat actief in de zorg. Het valt me dan vaak op dat medewerkers in de zorg zo bezig zijn te zorgen voor anderen, waarbij ze dan vaak zichzelf compleet vergeten. Mijn ervaring is dat zorgverleners het vaak moeilijk vinden daarin hun grenzen aan te geven. De zorgverlener wil de patiënt of collega alle zorgen uit handen nemen en zadelt zichzelf daardoor op met extra werk. Hoe fijn zou het zijn te kunnen oefenen met het aangeven van de eigen grenzen of met het stimuleren van patiënt (of collega) tot het zelf ondernemen van acties.

Hoe fijn zou het zijn als je als zorgverlener dit nieuwe gedrag kan uitproberen op een patiënt of een collega en dat die patiënt of collega dan ook nog feedback geeft op jouw gedrag? Hoe leuk is het eens iets heel anders te proberen in vraagstelling of benadering en te zien en te horen wat daarvan het effect is. Of wat dacht je van de volgende onderwerpen om eens met een trainingsacteur te oefenen?

  • Komt de boodschap/informatie van de zorgverlener wel over?
  • Hoe reageer ik als zorgverlener op emoties?
  • Voelt de patiënt zich wel gehoord?
  • Hoe verdeel ik mijn aandacht over patiënt en familie?
  • Hoe ga ik om met agressie en grensoverschrijdend gedrag?
  • Hoe communiceer ik met patiënten met psychische stoornissen?
  • Hoe krijg ik zo veel mogelijk informatie van de patiënt?

Met alle bovenstaande onderwerpen heb ik al in heel veel trainingen gespeeld en heb ik al heel veel zorgverleners tot mooie inzichten laten komen door mijn rollenspelen en mijn feedback. Ik hoor naderhand heel heel vaak van deelnemers:

“Ik wist niet dat het zo makkelijk was mijn grenzen aan te geven.”

“Fijn om te weten dat ik vriendelijk EN duidelijk kan zijn.”

“Nu ik grenzen beter kan aangeven, maakt dat de communicatie tussen mij en patiënt/collega stukken duidelijker.”

“Ik hoef niet alles zelf op te lossen. Een collega of patiënt vind het zelf ook fijn daarover mee te denken.”

“Soms is een stilte veel waardevoller dan nog meer informatie.”

“Nu weet ik dat ik beter even twee minuten kan besteden aan een frustratie of angst dan het te negeren omdat ik daar later in het proces uiteindelijk veel tijd mee bespaar.”

“Fijn om te weten dat ik heel duidelijk kan zijn en daarbij niet agressief overkom.”

Trainingsacteur Olaf van der Hee voor uw training in de zorg

De toegevoegde waarde van een ervaren trainingsacteur in uw zorgtraining is enorm en zorgt zeker voor meer dynamiek, discussie en een veel betere leerervaring. Ik daag deelnemer altijd uit tot het proberen van ander gedrag en tot het overschrijden van of juist stellen van grenzen. Met mijn rollenspelen en oefeningen probeer ik altijd zo veel mogelijk aan te sluiten op de behoeftes van groep en trainer/docent. Neem zeker contact op voor meer informatie of een offerte.

Als trainingsacteur in de zorg werk ik onder andere voor: