Blogview

Vallen en opstaan

0

Daar lag ik opeens op de grond. In het ziekenhuis in België bleek ik een gebroken heup te hebben Ik lag op de grond voor ik er erg in had. Ik struikelde of ik gleed weg op het sjieke parket. Ik weet het niet meer. Een paar seconden later lag ik met fikse pijn op de grond. Eerst hoopte ik natuurlijk dat het een blessure was, maar eenmaal in het ziekenhuis, bleek het allemaal wat minder gunstig en bewerkelijker. De verpleegster liet er geen gras over groeien. In plaats van eerst even rustig te vertellen, wat er aan de hand was, legde ze me meteen de keus voor; hier opereren of in Nederland? Ik besefte maar half wat er aan de hand was en kreeg meteen die keuze voor de kiezen. Ik koos voor opereren in Nederland, maar gedurende de 12 uur dat ik in dat ziekenhuis verbleef wisselden de meningen over wat raadzaam was. Gelukkig lag ik 12 uur later, in een ambulance naar Nederland en werd keurig afgeleverd in het Ikazia ziekenhuis in mijn eigen Rotterdam, waar iedereen Nederlands sprak en super lief en zorgzaam voor me was. Een operatie op dezelfde dag zat er niet in, maar de volgende dag was ik als eerste aan de beurt en lag ik nog ruim voor de lunch met een compleet verdoofd onderlijf terug op de afdeling. En ik moet zeggen, ik heb nog nooit zo een lekkere narcose gehad. Ze noemen het een “roesje” maar het was meer een zeer goede trip met een ijsje na.

En dat is dus het begin van een lang traject van herstellen en revalideren. In het ziekenhuis kon ik al staan en met krukken bewegen en had ik het gevoel dat die revalidatie bij mij wel snel zou gaan.  De realiteit is soms echter weerbarstig. Eenmaal thuis gaan de vorderingen niet meer zo snel en moest ik een week rustig aan doen doordat de wond niet goed genas. Een kleine domper wellicht maar aan de andere kant ook wel een signaal dat ik komende tijd nog rustig aan moet doen en goed moet luisteren naar mijn lijf.

Aan de andere kant ben ik het thuiszitten en rustig aan doen nu wel zat en wil ik gewoon weer aan de slag. Dat voelt wel als een spagaat. Ik ben echter na 3 weken nog niet heel erg mobiel en zal mijn werkzaamheden dus beperkt moeten houden tot die klussen die ik online kan doen. Een geluk bij een ongeluk is, dat door de corona een klein deel van mijn werkzaamheden online zijn en ik dus vanuit huis kan acteren. Het is natuurlijk niet zoals ik het het liefst zou willen, maar aan de andere kant is het het wel fijn om soms nuttig bezig te zijn. En dan maar hopen dat ik weer snel “op de been” ben voor het echte werk.

 

De komende maanden zullen in het teken staan van revalideren en weer leren mijn heup en been te belasten. Daarnaast zal ik natuurlijk moeten leren mij op straat en op het werk te bewegen met krukken. Ik hoop natuurlijk stiekem dat dat allemaal heel soepeltjes zal verlopen en ik zo weer op de been ben. Aan de andere kant weet ik ook, dat ik geduld moet hebben en alles stapje voor stapje moet doen.

Door deze ervaring heb ik in ieder geval geleerd dat een ongelukje in een klein hoekje zit, dat gezondheid een groot goed is, dat ik heel erg van mijn werk hou en het erg mis en dat er in het leven soms dingen gebeuren waar je je naar zal moeten voegen.

Stemacteur in Geheim Water

0

In de lente van 2021 mocht ik een leuke rol vervullen als verveelde soldaat voor de 10-delige podcastserie Geheim Water. De serie is opgenomen in 8D en daarmee zit je als luisteraar midden in de verschillende verhalen over hoe Nederland zich in het verleden met en tegen water verdedigde.  De opnames voor deze serie waren deels 3 dimensionaal waarbij we als acteurs ons heel bewust moesten zijn van onze positie en beweging in de ruimte. Als je naar de prachtige serie luistert, hoor je de personages niet alleen links en rechts maar ook voor en achter en zelfs boven en onder je. De serie is echt prachtig geworden en de moeite van het luisteren zeker waard.

Geheim Water is een tiendelige podcastserie waarin het boeiende en urgente verhaal van het water, de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld. Een 8D audio-avontuur door het verleden, heden en de toekomst van Nederland, waterland.

Ontmoet dijkenbouwers, zeeschuimers, pompers en polderaars. Vaar over land met de Watergeuzen. Loop over de bodem van de zee met ingenieur Lely. Waak samen met je maats over de Waterlinie. Ervaar de kracht van waterschappen en plofsluizen. Voorspel regen en droogte. En luister naar meteoroloog Helga van Leur die haar visie geeft op wat de toekomst ons zal brengen. Dompel je onder in het eeuwenoude verhaal waaraan nooit een eind zal komen. Het verhaal van Geheim Water.

Stemacteur Olaf van der Hee

8D audiopodcast
De podcast Geheim Water is een 8D audiopodcast, een 360 graden geluidslandschap waar je als luisteraar middenin zit als je met je beste hoofdtelefoon luistert. Hoor de donder over je heen rollen, de soldaten langs je marcheren en het water links en rechts van je druppen in een fort.

Vanaf donderdag 10 juni 2021 is de eerste aflevering te beluisteren en elke week komt er een nieuwe aflevering online. De podcast is een productie van StoryTrail.nl in opdracht van Programma Stelling van Amsterdam en Programma Nieuwe Hollandse Waterlinie en in samenwerking met de waterschappen in de Hollandse Waterlinies en het Kenniscentrum Waterlinies.

Luister de Podcast Geheim Water

 

 

Trainingsacteur voor trainingen meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

0

De laatste tijd word ik steeds vaker gevraagd als trainingsacteur voor trainingen rond het thema meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Trainingen rond dit thema zijn momenteel zeer actueel en gevraagd. Vooral ook doordat door Corona families vaker en langer thuis zijn en dat blijkbaar voor meer spanningen zorgt. In deze trainingen worden zogenaamde aandachtsfunctionarissen getraind in het voeren van gesprekken met diverse betrokkenen rond kindermishandeling en huiselijk geweld.

De worsteling van slachtoffer, getuige en dader.

In mijn rol als slachtoffer/getuige/dader merk ik vaak ik een enorme worsteling. Als slachtoffer wil ik natuurlijk vooral dat het stopt. Maar ik ben vaak ook bang voor de dader en wil niet dat de dader wraak neemt voor de melding of dat de dader wordt veroordeeld. Als getuige/betrokkene wil ik natuurlijk dat het geweld/mishandeling stopt. Maar wil ik bv ook niet dat het leven van een complete familie op zijn kop wordt gezet, of dat een hele familie het hem/haar kwalijk neemt, dat ze hier melding van heeft gemaakt. Als dader wil ik vaak helemaal niet horen dat ik iets fout doe of dat ik hulp nodig heb. Aan de andere kant wil ik ook niet dat dit verder bekend wordt en ben ik ook soms onmachtig mezelf in de hand te houden.

Trainingsacteur voor zorg en agressie uit Rotterdam

In de trainingen rond het thema meldcode kindermishandeling gaat het vooral om het zorgen van veiligheid voor alle betrokkenen. Dat gaat middels hele duidelijke procedures en vooral rond de zorgvuldige communicatie met alle betrokkenen. Mijn taak als trainingsacteur is vaak het spelen van de diverse betrokkenen in deze situaties. Soms speel ik een slachtoffer, maar vaker speel ik een betrokkene, die het geweld opmerkt, soms speel ik ook een mogelijke dader.

De uitdaging van het gesprek

Vaak is het voor de deelnemers een uitdaging een gesprek te voeren waarin je slachtoffer/betrokken/dader uitnodigt te praten over de situatie, zonder daarin te oordelen, maar vooral te luisteren en te vragen. En vervolgens die hulp te bieden waar het slachtoffer/betrokkene/dader behoefte aan heeft.

Model man kantoor en formeel

Als de aandachtsfunctionaris in de training het gesprek met mij aangaat, is het dus van belang rekening te houden met de boven genoemde spanningsvelden. Als het ware ben je aan het laveren tussen wat het slachtoffer/getuige/dader wil en wat jij als aanspreekpunt wil bereiken. Natuurlijk is het belangrijk veel te vragen, door te vragen, zekerheid, ruimte en veiligheid te bieden. Maar aan de andere kant is het soms ook van belang te benadrukken, dat jij als aandachtsfunctionaris ook verantwoordelijkheden en procedures hebt, en dat jij ook wil dat er iets gebeurd.

De balans zoeken in het gesprek

Ik merk vaak dat deelnemers het meeste moeite hebben met die delicate balans tussen aan de ene kant veiligheid en ruimte en aan de andere kant toch ook de “plicht” iets met de melding te moeten en hierbij ook de geldende procedures te verduidelijken. In mijn rol ervaar ik het vaak wel als prettig, als er soms iets meer wordt doorgevraagd dan ik wil. En als me duidelijk is wat er wel en niet gaat gebeuren. Houvast en perspectief zijn hierbij belangrijk, maar wel op een manier waarbij ik als slachtoffer/getuige/dader het gevoel heb, regie te hebben.

Dit zijn hele fijne trainingen om als trainingsacteur te spelen. Ik heb steeds het gevoel dat ik echt iets waardevols toevoeg en het kunnen oefenen van deze gesprekken, deelnemers echt naar een hoger niveau brengt. Het zou toch fijn zijn, als we op deze manier kunnen zorgen voor een veiligere leefomgeving voor velen.

Graag zet ik ik mij als trainingsacteur in voor deze trainingen die ik ondere speel voor BLOCQ EHBO en het LUMC. Mocht u als trainer of organisatie interesse hebben in een samenwerking, dan kunt u zeker contact opnemen.

Kapitein in De Staff Van Sinterklaas

0

Deze lente en zomer had ik de eer te mogen spelen in de serie De Staff van Sinterklaas. Samen met acteur Loek van den Wijngaard speelde ik de Spaanse kapiteins Babor en Estribor; twee kapiteins die beiden toch niet helemaal duidelijk hebben, hoe naar Nederland te varen en vervolgens ook nog verliefd worden op Jonkvrouwe Bea Willemsbos (prachtig gespeeld door Ellen Röhrman)

Opnames De Staff van Sinterklaas met Loek van den Wijngaard

De opnames vonden plaats in de lente en zomer 2020 en waren een bijzondere maar vooral enorm leuke ervaring. Deze serie kwam tot stand met de belangeloze medewerking van vele zeer ervaren mensen, die gedurende de coronalente en -zomer net als ik nauwelijks iets te doen hadden. En dus maakten we van de nood een deugd door deze zeer leuke serie alvast op te nemen voor de Sinterklaastijd in november. Productie is in handen van Best Of Entertainment die ook in 2019 al een soortgelijke serie hadden gemaakt; een enorme prestatie om zo veel leuke mensen bij elkaar te brengen en samen deze productie te maken.

Het leukste aan het spelen in deze serie waren toch wel de heerlijke outfits in combinatie met de vette snor en dikke accenten. Daarbij was de belangrijkste regieaanwijzing van regisseur Andy van Veen om toch vooral lekker vet te spelen zonder schaamte. En dat kan je wel aan Loek en mij overlaten.

Gedraaid werd deze serie in een voormalig Klooster in het Westland maar ook op de echte Pakjesboot 12 ergens op een geheime locatie in Nederland. Prachtige plekken die deze serie dan ook een zeer goede sfeer geven in combinatie met de leuke verhaallijntjes, mooie kostuums en gretige acteurs die van ieder personage iets bijzonders gemaakt hebben. En dan vergeet ik nog helemaal te vermelden dat Sinterklaas echt zeer grandioos wordt gespeeld door de fantastische Fred Butter.

De Staff van Sinterklaas is te zien op Youtube of op de website van 6 november 2020 tm 5 december 2020. Ik mag hopen dat ik in 2021 weer mag mee spelen. Hopelijk komt de Pakjesboot dan wat soepeler aan in Nederland.