De Nederlandse Taalshow

De Nederlandse Taalshow is de vrolijke interactieve en theatrale quiz over de Nederlandse taal voor anderstaligen naar het idee van Anja Kriek en Olaf van der Hee.

De Nederlandse Taalshow

De Nederlandse Taalshow, theater voor anderstaligen in de Nederlandse taal.

In De Nederlandse Taalshow spelen het echtpaar Henk en Ingrid met hulp van buurvrouw Conchita en het publiek een spannende quiz rond de Nederlandse taal. Een show vol humor, zang, dans en een vleugje drama speciaal voor iedereen die zijn Nederlands op een vrolijke manier nog wat wil bijspijkeren en met mooie prijzen voor de winnaars. Een voorstelling voor jong en oud.

Kijk op de website van De Nederlandse Taalshow voor meer informatie

Het verhaal

 

Nadat Henk en Ingrid hun buurvrouw Conchita op geheel eigen wijze de Nederlandse taal hebben bijgebracht, besluiten ze dit op hun eigen wijze elders ook te willen doen. Want Henk en Ingrid vinden dat de Nederlands leren ook vooral heel leuk moet zijn. En zo heten ze het publiek welkom in hun eigen in elkaar geknutselde quizdecor en spelen ze met dat publiek in meerdere spannende rondes diverse spelen rond de Nederlandse Taal. Henk en Ingrid hebben op de televisie goed gekeken hoe je een quiz maakt, dus wordt er in de show natuurlijk ook gezongen en gedanst. Gaat team Kaas of team Tulp er met de winst vandoor EN houdt het huwelijk van Henk en Ingrid wel stand, nu Conchita misschien wel een oogje op Henk heeft en Ingrid zeker niet van valsspelen houdt.

Voor wie is de Nederlandse Taalshow?

Anderstaligen:

Het programma is in eerste instantie bedacht en gemaakt voor anderstaligen die in Nederland of België NT2 (Nederlands als tweede taal) onderwijs volgen. Het programma is goed te volgen voor mensen die dit nog maar kort doen (A1 en A2), maar bevat voor NT2 cursisten van een hoger niveau (B1 en B2) ook nog voldoende uitdagende elementen.

Daarnaast is dit programma ook geschikt voor het Nederlands taalonderwijs in de grensstreken (België, Duitsland en Frankrijk) en andere overzeese gebieden (Antillen en Suriname).

Het programma wil deze doelgroepen op een leuke interactieve manier laten spelen en kennismaken met de Nederlandse taal en gewoontes.

NT2 docenten en taalmaatjes: 

De Nederlandse Taalshow en de taalmaatjes van Opzoomer MeeJuist voor NT2 docenten maar ook voor taalmaatjes is het leuk en inspirerend eens een  andere insteek van taalonderwijs te zien. De Nederlandse Taalshow bevat vele voorbeelden van actieve werkvormen die je kan toepassen bij aanleren van de Nederlandse taal zoals zingen en quizzen waardoor leren meer een spel wordt.

Werkboek Taalshow

Bij iedere Nederlandse Taalshow is  klein werkboek beschikbaar aansluitend bij de voorstelling. Hiermee kan in aanloop naar de voorstelling reeds geoefend worden met elementen uit de show en kunnen naderhand ook elementen uit de show worden toegepast in het onderwijs.

Workshop actieve werkvormen

Naast de voorstelling bestaat er de mogelijkheid dat deelnemers na  afloop (of voorafgaand) aan de voorstelling in kleinere groepjes korte workshops met actieve werkvormen rond de Nederlandse taal volgen, begeleid door de spelers van De Nederlandse Taalshow.  Voor NT2 docenten een inspiratiebron, voor cursisten een leuke verdere uitdieping voor hun Nederlandse kennis en ervaring.

Taalshow Televisie

Op ons Youtube kanaal vind je inmiddels een grote verzameling aan korte filmpjes die je kan gebruiken om je Nederlands mee te oefenen of die gebruikt kunnen worden in online taallessen. Henk, Ingrid, Conchita en onze technicus Guido behandelen iedere keer een ander thema, waarin ze jullie vragen stellen of een uitdaging geven. Deze filmpjes kwamen tot stand tijdens de Corona crisis toen veel taalhuizen en taalscholen plots moesten overstappen op online taallessen. De Nederlandse Taalshow besloot hierbij te helpen door ter ondersteuning van deze lessen deze filmpjes te maken.

Het creatieve team

Het creatieve team van De Nederlandse Taalshow bestaat uit mensen met zeer veel ervaring en dan vooral op het interactieve vlak. Alle medewerkers zijn toppers in improvisatie en contact met het publiek en passen zich met gemak aan, aan iedere situatie en doelgroep.

De Nederlandse Taalshow NT2 theater voor anderstaligenAnja Kriek: NT2 docent en theater- en televisiemaakster voor onder andere de VPRO Villa Achterwerk en De Parade

Olaf van der Hee: trainingsacteur, theatermaker voor De Parade (De Dansdokters) en acteur voor televisie onder andere de serie Spotlight op Nickelodeon

Anna Jongen: actrice in onder andere De Efteling en The Sunshine Boys met Andre van Duin.

Techniek en decor: Guido Hagen technicus van onder andere Rob en Emiel, Nieuw Niks, Oorkaan en Lefkop.

Boekingen en informatie

Wilt u de show boeken, een offerte of meer informatie dan kunt u zeker contact met ons opnemen:

www.denederlandsetaalshow.nl

taalshow@gmail.com

Of telefonisch via Olaf van der Hee (+31 6 12624654) of Anja Kriek (+31 6 54711578)

Opdrachtgevers:

De Nederlandse Taalshow speelde reeds voor:

Ondersteuning

Deze voorstelling kwam tot stand met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en De Parade en wordt verder ondersteund en aanbevolen door De Nederlandse Taalunie.

Nederlandse Taalshow en Nederlandse TaalunieDe Parade en De Nederlandse TaalshowDe Nederlandse Taalshow werd financieel ondersteund door het AFK